Χρυσό Μετάλλιο σε Διαγωνισμό του FDA των ΗΠΑ απονεμήθηκε στην επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ

 

Σε διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US Food and Drug Administration – FDA), κέρδισε χρυσό μετάλλιο η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν Διεθνή Διαγωνισμό στον οποίον έλαβαν μέρος κορυφαίες ερευνητικές ομάδες Βιοπληροφορικής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι Roche, Illumina, Oxford Gene Technology, Sentieon, Macrogen, και από διεθνούς κύρους ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως University of North Texas, Göttingen, National University of Taiwan, Universitat de Barcelona, Uppsala University. Συνολικά κατατέθηκαν 48 υποψηφιότητες και ολοκληρώθηκε στις 16/9/2022.

Στόχος του διαγωνισμού με τίτλο «PrecisionFDA: Εντοπισμός μεταλλάξεων μικρού μήκους σε καρκινικά δείγματα», ήταν η επίλυση ενός απαιτητικού υπολογιστικού προβλήματος της Ιατρικής Ακριβείας που αφορά τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εντοπισμού μικρού μήκους μεταλλάξεων σε γονίδια καρκινικών κυττάρων που οδηγούν σε έκτροπη λειτουργία των πρωτεϊνών.

Σχετικά με την ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ απαρτίζεται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Ακριβείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Γεώργιο Τζημαγιώργη, από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου και απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Κυριακίδη, καθώς και από την Επιστημονική Υπεύθυνη της ομάδας και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του ΑΠΘ Δρ. Αντιγόνη Μαλούση.