Φοιτητικά Δάνεια

Το φοιτητικό δάνειο είναι ένας καλός τρόπος να καλύψουν οι φοιτητές τα δίδακτρα τους και τα έξοδα της εγκατάστασης τους. Δεν έχει το ίδιο επιτόκιο που θα είχε ένα καταναλωτικό δάνειο, είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν εισόδημα, μπορεί να μπει εγγυητής κάποιος από τους γονείς τους ή ακόμα και να πάρει το φοιτητικό δάνειο και στην περίπτωση ενός σοβαρού περιστατικού υπάρχει η δυνατότητα της πλήρους απαλλαγής από την αποπληρωμή του. Το φοιτητικό δάνειο έχει κυμαινόμενο επιτόκιο, με την προσθήκη 0,60% της εισφοράς του Ν.128/1975. Βασική προϋπόθεση για να χορηγηθεί το φοιτητικό δάνειο είναι ο φοιτητής να είναι άνω των 18 ετών και να έχει ως μόνιμη κατοικία του την Ελλάδα.

 

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν:

1) Για να πάρουν το φοιτητικό δάνειο πρέπει να καταβάλλουν δίδακτρα για τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές τους

2) Με τα χρήματα του δανείου πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα για τις σπουδές τους.

3) Ακόμα και αν τελειώσουν τις σπουδές τους πριν από την πληρωμή του δανείου δεν αλλάζει ούτε το χαμηλό επιτόκιο ούτε η διάρκεια του φοιτητικού δανείου.

 Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για το δάνειο είναι :

α) Ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) ή βεβαίωση σπουδών και το πλάνο για την πληρωμή των διδάκτρων, καθώς και πλάνο για την αποπληρωμή των διδάκτρων, το οποίο χορηγείτε από το εκπαιδευτικό τους ίδρυμα.

β) Δικαιολογητικά από τους φοιτητές και τον εγγυητή του δανείου ή από τον γονέα που πρόκειται να κάνει την αίτηση που να πιστοποιούν την ταυτοποίηση τους, το εισόδημα και τα φορολογικά τους, την μόνιμη κατοικία και το τηλέφωνο τους.

Οι επιλογές που έχουν όσον αφορά στην εύρεση της κατάλληλης τράπεζας για την χορήγηση του φοιτητικού τους δανείου είναι πολλές και ποικίλες, «παρουσιάζοντας» διακυμάνσεις στα ποσά που δύνανται να χορηγήσουν, με τις κυριότερες να «σταχυολογούνται» παρακάτω:

  • Η Eurobank προσφέρει μέχρι 30.000 ευρώ
  • Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει μέχρι 25.000 ευρώ
  • Η Alpha Bank προσφέρει μέχρι 30.000 ευρώ
  • Η Πειραιώς προσφέρει μέχρι 40.000 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάθε τράπεζα μπορείτε να ενημερωθείτε από την αντίστοιχη τράπεζα ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους: 

  1. Τράπεζα Eurobank AE, Φοιτητικό Δάνειο. [online] Available at: < https://www.eurobank.gr/el/retail/proionta-upiresies/proionta/daneia/katanalotika/foititiko-daneio>
  2. National Bank of Greece, 2022. Σπουδάζω. [online] Available at: <https://www.nbg.gr/el/idiwtes/daneia/foititiko-daneio/spoudazw>
  3. Alpha Bank, 2018. Alpha Καταναλωτικό Δάνειο Εκπαιδευτικών Αναγκών. [online] Available at: <https://www.alpha.gr/el/idiotes/daneia/katanalotika/alpha-katanalotiko-daneio-ekpaideytikon-anagkon>
  4. Τράπεζα Πειραιώς, 2020. Καταναλωτικό Δάνειο για Γνώσεις και Δεξιότητες. [online] Available at: <https://www.piraeusbank.gr/el/idiwtes/daneia/katanalotika-daneia/katanalotiko-danio-gia-gnoseis-deksiotites>