Οι λόγοι που τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας προτιμώνται –

Υψηλής ποιότητας Σπουδές

 

Κάθε χρόνο, με το πέρας των πανελληνίων εξετάσεων, χιλιάδες είναι οι νέοι που πραγματοποιούν τις έρευνές τους πάνω στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και επιθυμούν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με αυτό στην επαγγελματική τους καριέρα.

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους που κυριαρχεί στην αναζήτηση και στην απόφαση αυτή, καθίσταται το μέρος στο οποίο βρίσκεται το Πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Αρκετοί πιστεύουν πως τα τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις είναι μακράν καλύτερα από αυτά της Περιφέρειας, προκαλώντας αφενός μεγάλο προβληματισμό και αφετέρου δημιουργώντας ένα αίσθημα υποτίμησης της αποτελεσματικότητας των Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Για το θέμα αυτό πήρε θέση ο κ. Ζώρας, ως γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης, αναφέροντας πως οφείλουμε να βλέπουμε τα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα της τοποθεσίας τους. Το κάθε ένα παρέχει το πρόγραμμα σπουδών του και εξελίσσει τις δικές του πρωτοποριακές και καινοτόμες μεθόδους.

Παραδείγματος χάριν, μπορεί το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να είναι καλύτερο από το αντίστοιχο της Αθήνας.

Επίσης, τονίζει πως παρόλο που οι μεγάλες πόλεις, λόγω του πολυάριθμου πληθυσμού, πλεονεκτούν και καταγράφονται πολλές ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα, δεν χρειάζεται να υπάρχει ανισόρροπη ακαδημαϊκή ανάπτυξη.

Προς αποφυγή αυτής, αρωγοί της κατάστασης είναι τα γραφεία διασύνδεσης, οι χρηματοδότες όπως ο ΕΣΠΑ, οι καθηγητές καθώς και οι επιστήμονες.

Συμπληρώνει πως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι υποδομές των ιδρυμάτων αυτών αλλά και των φοιτητικών εστιών, κάτι που υποκινεί αρκετά τους φοιτητές μιας και θα φύγουν από τον τόπο τους.

 

Λόγοι για να προτιμήσει κανείς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η πρύτανης, κ. Μπατιστάτου επισήμανε τους λόγους επιλογής χαρακτηρίζοντάς το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως ένα ανθρωποκεντρικό, με ισχυρές δυνάμεις ίδρυμα.

Δύο από τις πανεπιστημιουπόλεις που το απαρτίζουν, αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των σχολών και των τμημάτων του και παρέχουν ευκαιρίες καθημερινής συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές.

Επιπλέον, εξηγεί πως το σύνολο των φοιτητών βρίσκονται κοντά, κάτι που συμβάλλει θετικά στις διεπιστημονικές συνεργασίες, ιδίως στο κομμάτι των μεταπτυχιακών, γεγονός ευρέως γνωστό και στο εξωτερικό.

Συμπληρώνει πως, ακόμη κι αν το πανεπιστήμιο βρίσκεται εκτός της πόλης, ένα μέρος των φοιτητών έχει την δυνατότητα να μείνει στις εστίες, εφόσον υπάρχουν παραπάνω από 1000 δωμάτια, και παράλληλα παρέχεται δωρεάν σίτιση για σχεδόν όλους τους φοιτητές, πράξη που βοηθά σε μεγάλο βαθμό μιας και διανύουμε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας, σημείωσε πως πραγματοποιούνται συνεχώς προσπάθειες για την μείωση και τον περιορισμό των τιμών των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ για την μετακίνησή τους από και προς το Πανεπιστήμιο αλλά και εκτός πόλης.

 

Σε διεθνείς κατατάξεις παρατηρείται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Ο αντιπρύτανης Διοικητικών υποθέσεων, Δημήτριος Μυλωνάκης, με την σειρά του, ανέπτυξε την γνώμη του όσον αφορά την επιλογή του Πανεπιστημίου Κρήτης από τους ανερχόμενους σπουδαστές.

Την 1η θέση μαζί με το Ε.Κ.Π.Α διεκδικεί το πανεπιστήμιο Κρήτης στην κατάταξη της Times Higher Education World University Rankings 2023.

Με βάση την κατάταξη αυτή, παρατηρείται ότι ανήκει στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου αλλά και στα 100 καλύτερα καινούργια πανεπιστήμια, που δεν λειτουργούν περισσότερο από 50 χρόνια.

Κατέχει, επιπλέον, την 61η θέση παγκοσμίως χάρη στην ποιότητα της εκπαίδευσης/διδασκαλίας και στις ευρέως γνωστές επιδόσεις του στο ερευνητικό πεδίο.

Υπάρχει μία άριστη σχέση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του δεν είναι αρκετά μεγάλο, καθιστώντας αισθητή την σημασία της ακαδημαϊκής ομάδας.

Κλείνοντας, τόνισε ότι οι πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου φημίζονται για την φοιτητική τους ζωή.

 

Κορυφαίο επίπεδο σπουδών στην σχολή Διοίκησης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, κ. Γιακουμάτος εξηγεί πως μέσα από τις πιστοποιήσεις των φοιτητών, πιστοποιούνται και οι ίδιοι. Το κλίμα στην Πανεπιστημιούπολη χαρακτηρίζεται ως ένα αρκετά φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, μιας και η έδρα του τμήματος συναντάται στην Καλαμάτα, μια πόλη γεμάτη ασφάλεια, υψηλή ποιότητα ζωής και σχετικά φθηνή, κάτι που προσελκύει τους φοιτητές.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Θοδωρής Κοτσιλιέρης, με τη σειρά του, τονίζει πως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανήκει στα νεότερα της Ελλάδος και υπάρχουν τμήματά του σε 6 πόλεις. Στην σχολή αυτή παρατηρείται συνεχής εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με την αγορά καθώς και αυξάνεται ολοένα και το ανθρώπινο δυναμικό του.

 

Εφόδια που λαμβάνουν οι σπουδαστές για την αγορά εργασίας.

Φοιτητές που έχουν περατώσει τον κύκλο των σπουδών τους, αναφέρει η κ. Άννα Μπατιστάτου, κατέχουν προπτυχιακή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου μιας και όλα τα προγράμματα σπουδών έχουν εκτιμηθεί με Α από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία αλλάζει συνεχώς σύμφωνα με την πορεία της επιστήμης.

Επιπροσθέτως, δομές όπως η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας καθώς και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργανώνουν κάθε χρόνο τις λεγόμενες Ημέρες Καριέρας, μέσα από τις οποίες οι φοιτητές εντάσσονται στον τομέα της εργασίας.

Ενημερώνονται για το πώς πρέπει να είναι γραμμένο ένα βιογραφικό, πως μπορεί κανείς να δώσει μια συνέντευξη και φυσικά να παρουσιάζει τον εαυτό του σωστά, αναφέροντα όλα του τα προσόντα, έτσι ώστε να διεκδικήσει την θέση που επιθυμεί.

Κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα της πρακτικής άσκησης, η οποία είναι δυνατόν να λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο, σε διάφορες εταιρίες, γνωρίζοντας έτσι σιγά σιγά το εργασιακό κομμάτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος αυτών μετά την ορκωμοσία τους ξεκινούν την μόνιμη εργασία τους εκεί.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και το πρόγραμμα Erasmus, στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και στην Ασία, όπου χάρη στο διδακτικό προσωπικό έχουν δημιουργηθεί διάφορες συνεργασίες μεταξύ φοιτητών.

 

Όσοι αποφοιτούν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεχωρίζουν και στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Μυλωνάκη οι απόφοιτοι αυτού καταφεύγουν με ευκολία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό ή και εντάσσονται κατευθείαν στον εργασιακό τομέα χάρη στην ξακουστή φήμη του Πανεπιστημίου.

Δράσεις και θεσμοί έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους φοιτητές σε αυτό το κομμάτι. Η Δομή διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας καθορίζει την απασχόληση και την σταδιοδρομία προσφέροντας καθοδήγηση και στήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών αλλά και μετά το πέρας αυτών.

Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες επαγγελματικές συμβουλές, γνωριμίες με επιχειρήσεις, εκδηλώσεις που αφορούν την επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά και σεμινάρια που στοχεύουν στην σωστή έρευνα εργασίας, καθώς και η Ημέρα Καριέρας.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έτσι κι εδώ πολύ σημαντική καθίσταται η Πρακτική Άσκηση μέσα από την οποία ο κάθε επιλαχόν εμπλουτίζει τις ακαδημαϊκές του γνώσεις αποκτώντας την αντίστοιχη εμπειρία στο εργασιακό χώρο πριν να κρατήσουν στα χέρια τους το πτυχίο.

 

Η προοπτική των αποφοίτων της σχολής Διοίκησης

Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Γιακουμάτο, τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε να είναι αποδεκτά στον εργασιακό χώρο.

Έχει δημιουργηθεί μία ομάδα που απαρτίζεται από άτομα υψηλού επιπέδου επιχειρήσεων που βοηθά στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Το τμήμα αυτό στοχεύει στους τομείς που συσχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς εκεί στηρίζεται το μέλλον της.

Ένα από τα πιο δυνατά εφόδια που προσδίδει στους φοιτητές του είναι οι γνώσεις κάτω από το πρίσμα καινούριων τεχνολογιών.

Παρέχει την εκπαίδευση των παιδιών σε μαθηματικά μοντέλα που σε συνδυασμό με την πληροφορική θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν στην εργασία τους καθημερινά.

 

Η συμβολή των πανεπιστημίων στην κοινωνία

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πανεπιστήμια που εδρεύουν σε περιφέρειες συμμετέχουν αρκετά στις τοπικές κοινωνίες. Ο κύριος στόχος τους καθίσταται ακαδημαϊκός, δηλαδή να προσεγγίζουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων και να εξελίσσονται.

 

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως «φρουρός»

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελείται από χιλιάδες φοιτητές σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους της. Καταγράφονται περίπου 30.000 φοιτητές/ -τριες, μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις που συμπεριλαμβάνει, οδηγώντας στον ζωντανό χαρακτήρα της πόλης. Η Ήπειρος αποκτά έναν χαρακτήρα κοσμοπολίτικο, στρέφεται σε καλλιτεχνικά δρώμενα, διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και εκθέσεις. Όλα αυτά συμβάλλουν κατά πολύ και στην ανάπτυξη τουρισμού. Απόρροια αυτών είναι η Ήπειρος να αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για να ζήσει κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως καταβάλλονται προσπάθειες για να μετατραπεί το ίδρυμα του πανεπιστημίου σε «Πράσινο», δηλαδή να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσει. Αυτό θα οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής των φοιτητών.

 

Η βοήθεια του πανεπιστημίου Κρήτης με στόχο την αναγέννησή της

Η ύπαρξη των φοιτητών ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νησιού και ειδικότερα τους στεγαστικούς τομείς, τους τομείς εστίασης αλλά και της διασκέδασης. Επιπλέον, δράσεις φοιτητών, συνέδρια σε διεθνές επίπεδο καθώς και τα summer schools αλλά και τα πέντε σε αριθμό μουσεία που βρίσκονται εκεί έχουν βοηθήσει το πολιτισμικό και ακαδημαϊκό κομμάτι του νησιού.

 

Συζήτηση για ρομποτική

 

Ο Κοτσιλιέρης Θεόδωρος αναφέρει πως κύριο θέμα συζήτησης αποτελεί η ρομποτική. Παλιότερα, στο εργαστήριο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, έλαβε χώρα σεμινάριο, 4 μηνών και απευθύνονταν σε καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω στην ρομποτική. Το Πανεπιστήμιο έχει τα κατάλληλα εφόδια για να λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες.