Η συγγραφή ενός cover letter είναι μια δύσκολη διαδικασία που δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο. Σύμφωνα με έρευνες, όσα βιογραφικά έχουν και συνοδευτικές επιστολές μαζί, είναι πιο πιθανό να προτιμηθούν και να οδηγήσουν σε μια συνέντευξη.

 

Ποια είναι όμως η σωστή δομή;

Ένα cover letter πρέπει να απαρτίζεται από τέσσερα σκέλη. Το κάθε σκέλος να είναι το πολύ μια παράγραφος.

 

1. Αφηγήσου την ιστορία σου

Αρχικά, σύστησε τον εαυτό σου περιεκτικά αλλά να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Οι εργοδότες πάντα εστιάζουν πρώτα στο cover letter, οπότε πρέπει να αναφέρεις σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία σου. Επιπλέον, αν συνδέεσαι με κάποιον τρόπο με τη εταιρία, είναι προτέρημα και πρέπει να αναφερθεί.

 

2. Γράψε για τα κατορθώματά σου

Ανέφερε μερικά για τις σπουδές σου, τις δεξιότητες σου και τις ικανότητες σου, που να σχετίζονται με την θέση που σε ενδιαφέρει. Αν δεν έχεις προϋπηρεσία, παράθεσε μερικά στοιχεία με τις γνώσεις σου και τις δεξιότητες σου. Έτσι, περιεκτικά και με σαφήνεια θα μιλήσεις για όσα έχεις διδαχθεί στις σπουδές σου ή έχεις μάθει, με σκοπό να ανταποκριθείς στα προσόντα που ζητάει η θέση.

 

3.    Γιατί να επιλεγείς

Γράψε μερικά σημαντικά πράγματα για τον εαυτό σου και γιατί πρέπει να επιλέξουν εσένα και όχι κάποιον από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Η πλειοψηφία των εργοδοτών αναζητούν προσωπικό με διάφορα στοιχεία που αναγράφονται στις αγγελίες. Χρησιμοποίησε λοιπόν ένα παράδειγμα που να αναλύει τα χαρακτηριστικά σου με αποτέλεσμα να φανείς χρήσιμος στην εταιρία που σε ενδιαφέρει.

 

4.    Ολοκλήρωσε την επιστολή σου με δυναμισμό

Το τελευταίο στάδιο, πρέπει να συμπεραίνει όλα τα προσόντα σου και τον ενθουσιασμό σου να εργαστείς στην εταιρία και την συγκεκριμένη θέση. Μην ξεχάσεις να παραθέσεις και μια πρόταση προτροπής που να δίνει στον εργοδότη το αίσθημα ότι είσαι θετικός σε μια συνέντευξη.

Έξτρα συμβουλές:

1.    Πρόσθεσε στοιχεία επικοινωνίας και στο cover letter.

2.    Η επιστολή πρέπει να μοιάζει με το βιογραφικό σου σημείωμα τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους.

3.    Στείλε πάντα το cover letter ακόμα και αν δεν σου ζητηθεί.

4.    Το cover letter να μην ξεπερνά την μία σελίδα.

5.    Να είναι σε μορφή pdf.

6.    Είναι προτιμότερο να στέλνεις διαφορετικό cover letter σε κάθε εταιρία.

 

Πώς να δημιουργήσεις το ιδανικό cover letter?

Συνήθως οι υποψήφιοι στην συστατική τους επιτολή γράφουν στοιχεία που είναι ήδη γνωστά από το βιογραφικό του, γεγονός που καθιστά τον υποψήφιο λιγότερο ενδιαφέρων.

Σε περίπτωση που είσαι ο παραπάνω υποψήφιος, ξεκίνα να σημειώνεις!

1.    Μην αρχίσεις την επιστολή γράφοντας για εσένα. Ξεκίνα αναφέροντας την εταιρία που θα στείλεις το βιογραφικό. Η πιο σημαντική φράση που δεν πρέπει να λείπει από το cover letter σου είναι «Θα ήθελα να εκδηλώσω την χαρά μου που κάνω αίτηση για την θέση αυτή διότι…». Έτσι δείχνεις αισιοδοξία και θετική ενέργεια, και θα ενδιαφερθούν να σε συναντήσουν από κοντά. Επίσης, δείχνεις ότι ξέρεις πράγματα για την εταιρία και ότι έχεις ερευνήσει όσα πρέπει, κάνοντας σε να ξεχωρίσεις από τους άλλους ενδιαφερόμενους.

2.    Η επιστολή σου θα πρέπει να διαθέτει στοιχεία παραστατικότητας και να δίνει μια σαφή εικόνα του εαυτού σου. Είναι προτιμότερο να αφηγηθείς την ιστορία από το να γράψεις διάσπαρτα στοιχεία. Έτσι θα καταφέρεις να γίνεις ένας σημαντικός υποψήφιος ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

3.    Μην παραλείψεις ένα ιδανικό στοιχείο που θα παρέχεις εσύ στην θέση αυτή. Έτσι, τους δείχνεις πως θα ήσουν στην θέση  χωρίς καν να επικοινωνήσουν. Επίσης, με την πληροφορία αυτή στο cover letter σου, έχεις ήδη απαντήσει στην πιο κρίσιμη ερώτηση μιας συνέντευξης: «Γιατί να διαλέξουμε εσένα;» ή «Τι παραπάνω θα παρέχεις στην ομάδα μας;».

 

Σχετικά άρθρα:

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΊΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΑΣ