Το όνειρο ενός 88 χρόνου που έγινε πραγματικότητα

Ο 88χρονος κ. Δημήτρης Μουδατσάκης κατάφερε να πάρει πτυχίο σε 4 χρόνια από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ολοκληρώνοντας έτσι την μεγαλύτερη επιθυμία του. Ο 88χρονος συνταξιούχος είδε έναν καινούριο κόσμο να ξεδιπλώνεται μπροστά του, όταν εισάχθηκε στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας σε ηλικία 78 ετών και έπειτα σε Γενικό Εσπερινό Λύκειο. Έτσι τελικά διανύοντας τον μακρύ δρόμο του λυκείου κατάφερε να δώσει πανελλήνιες στα 84 του χρόνια και να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στα 4 χρόνια και να αποκτήσει με αυτό τον τρόπο το  πτυχίο του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Είναι γεγονός, ότι του άρεσε το διάβασμα και ήταν σχεδόν «βιβλιοφάγος». Πράγματι, σε όλη του τη ζωή ήταν κοντά στα βιβλία και τη γνώση. Ο ίδιος, παρόλο που δεν είχε την ευκαιρία, είχε ανακοινώσει πως επιθυμούσε να ενταχθεί στον χώρο της εκμάθησης και της εκπαίδευσης από την παιδική του ηλικία, καθώς ζήλευε τα άλλα παιδιά που είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν μέσα από αυτήν την διαδικασία.

 Ο κ. Δημήτρης δεν πτοήθηκε από την δύσκολη μετακίνηση της διαδρομής με το λεωφορείο από το Ηράκλειο προς το Ρέθυμνο που είχε να πραγματοποιήσει καθημερινά. Ούτε πτοήθηκε από το γεγονός ότι θα παρέμενε στο χώρο του Πανεπιστημίου από το πρωί μέχρι το βράδυ, ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα κανονικά. Αντίθετα, τα έβαζε με «τον ίδιο του τον εαυτό» και με τα ηλικιακά όρια που ίσως να υπάρχουν στο σκεπτικό του κόσμου. Έτσι, κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει την ολοκλήρωση του πανεπιστημίου και να πάρει το πτυχίο του.

Ο κ. Δημήτρης πιστεύει ότι είναι πολύ καλό ένας άνθρωπος να βάζει «υψηλούς» στόχους και να προσπαθεί να τους υλοποιήσει, καθώς ωφελεί και τον ίδιο και τους συνανθρώπους του. Έχει συμβουλεύσει εξάλλου τους νέους (συμφοιτητές του), να ονειρεύονται χωρίς όρια και εκπτώσεις και κάθε μέρα να προσπαθούν να τα πραγματοποιήσουν.

Όσον αφορά στο πτυχίο του, στις 20/7 έγινε η τελετή για να το παραλάβει, όμως εξαιτίας της ασθένειας του με κορονοϊό δεν μπορούσε να παρευρεθεί. Για αυτόν τον λόγο, η διαδικασία πρόκειται να μετατεθεί τον Νοέμβριο στην επόμενη ορκωμοσία, ώστε το πτυχίο να απονεμηθεί στον κάτοχό του. Ωστόσο, τα σχέδια του δεν τελειώνουν εκεί, κλείνοντας αυτόν τον κύκλο επιτυχώς, οργανώνει τα επόμενά του πλάνα και στοχεύει ένα μεταπτυχιακό στο Ηράκλειο.

Ο κ. Δημήτρης, λοιπόν, έδειξε σε όλους μας, ότι η ηλικία μερικές φορές αποτελεί μόνο την δικαιολογία για να μην προσπαθήσουμε. Ο ίδιος, δεν υπολόγισε ούτε αποστάσεις, ούτε και την κούραση, αλλά παρέμεινε συγκεντρωμένος στον στόχο του και δεν άφησε κανέναν να τον επηρεάσει. Χωρίς να το ξέρει, άνοιξε ένα δρόμο που φέρνει τα όνειρα λίγο πιο κοντά σε όλους. Μας έδωσε, το παράδειγμα, ότι με τη σκληρή δουλειά και την επιμονή, ίσως να πετύχουμε τα όνειρά μας.