Τμήμα Πληροφορικής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σχολή Θετικών Επιστημών
Το Τμήμα Πληροφορικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Καβάλα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών με έμφαση στις βασικές αρχές της πληροφορικής, καθώς και στην εξειδίκευση σε διάφορους τομείς του κλάδου. Παρακάτω περιγράφονται τα βασικά σημεία του προγράμματος σπουδών και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων:
Πρόγραμμα Σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής στο ΔΠΘ περιλαμβάνει μαθήματα όπως:
- Βασικά Μαθήματα Πληροφορικής:
- Εισαγωγή στην Πληροφορική
- Προγραμματισμός (C, Java, Python)
- Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
- Δομές Δεδομένων
- Αλγόριθμοι
- Μαθήματα Θεωρητικής Πληροφορικής:
- Θεωρία Υπολογισμού
- Μαθηματικά για την Πληροφορική
- Αριθμητική Ανάλυση
- Μαθήματα Δικτύων και Ασφάλειας:
- Δίκτυα Υπολογιστών
- Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων
- Διαχείριση Δικτύων
- Εφαρμοσμένα Μαθήματα και Τεχνολογίες:
- Βάσεις Δεδομένων
- Ανάπτυξη Λογισμικού
- Τεχνητή Νοημοσύνη
- Μηχανική Μάθηση
- Ειδικά Θέματα και Επιλογής Μαθήματα:
- Ειδικά θέματα στην Πληροφορική, όπως Big Data, Βιοπληροφορική, Ανάπτυξη Ιστού, κλπ.
- Εργαστήρια και Πρακτική Άσκηση
Το πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεωρητικών μαθημάτων, εργαστηριακών ασκήσεων και projects, που προσφέρουν στους φοιτητές πρακτική εμπειρία και εξειδίκευση σε τομείς της επιλογής τους.
Επαγγελματικές Προοπτικές
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΠΘ έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε διάφορους τομείς, όπως:
- Ανάπτυξη Λογισμικού: Εργασία ως προγραμματιστές ή αναλυτές συστημάτων σε εταιρείες λογισμικού, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και άλλους κλάδους.
- Διαχείριση Δικτύων και Ασφάλεια Πληροφοριών: Ειδίκευση στη διαχείριση και ασφάλεια δικτύων σε επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.
- Βάσεις Δεδομένων και Data Science: Εργασία ως αναλυτές δεδομένων, ειδικοί σε βάσεις δεδομένων και επιστήμονες δεδομένων σε εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Ανάπτυξη και εφαρμογή αλγορίθμων μηχανικής μάθησης σε τομείς όπως η αναγνώριση προτύπων, η ρομποτική και η ανάλυση δεδομένων.
- Επιχειρηματικότητα και Startups: Δημιουργία ή συμμετοχή σε startups που ασχολούνται με την τεχνολογία, την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμες λύσεις πληροφορικής.
Το πτυχίο στην Πληροφορική από το ΔΠΘ παρέχει ισχυρά θεμέλια για τη συνέχιση σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο και για έρευνα σε εξειδικευμένους τομείς της πληροφορικής.
Ιστοσελίδα Τμήματος: cs.duth.gr/