Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Θεσσαλονίκη προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που εστιάζει στην επιστήμη και τεχνολογία των τροφίμων, προετοιμάζοντας τους φοιτητές για διάφορους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών συνήθως περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Βασικά Μαθήματα:
    • Χημεία Τροφίμων
    • Μικροβιολογία Τροφίμων
    • Φυσικοχημεία Τροφίμων
    • Τεχνολογία Συντήρησης και Αποθήκευσης Τροφίμων
  2. Εξειδικευμένα Μαθήματα:
    • Διαχείριση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
    • Τεχνολογία Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας
    • Τεχνολογία και Καινοτομία στη Βιομηχανία Τροφίμων
    • Βιοχημεία και Βιοτεχνολογία Τροφίμων
  3. Εργαστηριακές Ασκήσεις και Έρευνα:
    • Εργαστηριακές ασκήσεις για την ανάλυση τροφίμων
    • Έρευνα σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την ποιότητα των τροφίμων
  4. Πρακτική Άσκηση:
    • Η πρακτική άσκηση σε εταιρείες τροφίμων, βιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα είναι συνήθως μέρος του προγράμματος.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μπορούν να βρουν εργασία σε διάφορους τομείς, όπως:

  1. Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών:
    • Σχεδίαση και ανάπτυξη προϊόντων
    • Έλεγχος ποιότητας και διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων
    • Διαχείριση και βελτίωση διαδικασιών παραγωγής
  2. Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια:
    • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη βελτίωση και ανάπτυξη νέων τροφίμων
  3. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες:
    • Παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά με θέματα ποιότητας, κανονιστικών απαιτήσεων και καινοτομίας
  4. Δημόσιος Τομέας:
    • Εργασία σε οργανισμούς που επιβλέπουν την ασφάλεια τροφίμων και την υγεία του καταναλωτή
  5. Επιχειρηματικότητα:
    • Δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, είτε ως παραγωγοί είτε ως σύμβουλοι.

Το πρόγραμμα σπουδών του ΔΙΠΑΕ συνδυάζει θεωρητική γνώση με πρακτική εμπειρία, προετοιμάζοντας τους φοιτητές για μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Ιστοσελίδα: food.ihu.gr/

Εύδοξος: service.eudoxus.gr/public/departments/courses/412214/2023