Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πολυτεχνική Σχολή

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και απαιτητικά τμήματα στον τομέα της μηχανικής και της πληροφορικής στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μαθημάτων που καλύπτουν τις βασικές αρχές της ηλεκτρολογικής μηχανικής και της μηχανικής υπολογιστών, καθώς και πιο εξειδικευμένα μαθήματα. Μερικά από τα κεντρικά αντικείμενα σπουδών περιλαμβάνουν:

  1. Βασικά Μαθήματα: Μαθηματικά, φυσική, ηλεκτρονική, θεωρία σημάτων, συστήματα και δίκτυα.
  2. Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι: Μαθήματα που επικεντρώνονται στον προγραμματισμό, τις δομές δεδομένων, τους αλγόριθμους, και τα λειτουργικά συστήματα.
  3. Συστήματα Επικοινωνιών: Μελέτη της θεωρίας και των τεχνολογιών επικοινωνίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα.
  4. Ηλεκτρονικά και Ενσωματωμένα Συστήματα: Εστίαση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων και ενσωματωμένων συστημάτων.
  5. Ενεργειακά Συστήματα: Μαθήματα που ασχολούνται με τις ενεργειακές τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει επίσης εργαστηριακές ασκήσεις και έργα, καθώς και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, που επιτρέπει στους φοιτητές να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους σε πρακτικές εφαρμογές.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι απόφοιτοι του τμήματος ΗΜΜΥ έχουν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις βασικές επαγγελματικές διαδρομές περιλαμβάνουν:

  1. Ηλεκτρολογικός Μηχανικός: Σχεδιασμός, ανάπτυξη, και διαχείριση ηλεκτρικών συστημάτων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια, και εταιρείες ενέργειας.
  2. Μηχανικός Υπολογιστών: Ανάπτυξη λογισμικού, σχεδιασμός υπολογιστικών συστημάτων, και εργασία στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
  3. Σύμβουλος Τεχνολογίας: Παροχή συμβουλών σε εταιρείες σχετικά με την τεχνολογική υποδομή και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
  4. Ερευνητής: Συμμετοχή σε ερευνητικά έργα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, και εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
  5. Εκπαιδευτικός: Διδασκαλία σε πανεπιστήμια ή τεχνικές σχολές, ή σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η φήμη και η ποιότητα του τμήματος, σε συνδυασμό με τις ισχυρές τεχνικές δεξιότητες που αποκτούν οι φοιτητές, τους παρέχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας.

Ιστοσελίδα: ece.auth.gr/

Εύδοξος: service.eudoxus.gr/public/departments/courses/1609/2023